Friday 4 April 2014

Ixsir Grande Reserve 2010 Rouge


Wine of the Week: Ixsir Grande Reserve 2010, Red (Syrah – Cabernet-Sauvignon) 

Philippe Faure-Brac, World’s Best Sommelier 1992, put down his glass on the table d'hôte of his Parisian restaurant, Le Bistrot du Sommelier.

It was just past 10 a.m., in March 2008, the glass was still a bit tinted with purple as we had just finished tasting several Lebanese wines. The last one was the produce of a blend that seemed impossible: Syrah and Cabernet Sauvignon. To successfully bring together the signature grape of Côtes-du-Rhône wines with that of Bordeaux ones is a challenge! Yet, there they were, assembled for our greatest pleasure.

Six years have passed. This week, when I tasted the latest vintage of Ixsir Grande Reserve, a 2010 red which features the same blend, I suddenly remembered the details of that tasting as if it were yesterday…I remembered the dark color, a beautiful red, and the immediate and powerful nose of cherries, blackberries, cedar, sweet spices and incense. It had the aroma of a young wine, lacking complexity but with an obvious quality of fruit and wood.

I remembered the refined taste, a balanced beginning, perfectly mastered, that of a solid and dense wine, with matter and tannins that provide both finesse and grip.

Finally, I remembered the unforgettable aftertaste, intense and full of lovely spicy notes, and that moment when Philippe Faure-Brac, putting down his glass, said in a whisper, as if it was a confession: "This heretical blend is the one I prefer!"


*Vin de la Semaine: Ixsir Grande Reserve 2010  Rouge (Syrah – Cabernet-Sauvignon) 


Philippe Faure-Brac, Meilleur Sommelier du Monde 1992, pose son verre encore teinté de rouge sur la table d’hôte de son restaurant du 8earrondissement parisien, Le Bistrot du Sommelier. Il était à peine peu plus de dix heures, ce matin de mars 2008 et nous venions de déguster plusieurs vins libanais. Le dernier était un assemblage a priori impossible, Syrah et Cabernet-Sauvignon. Réussir à marier le porte-drapeau des Côtes-du-Rhône avec l’emblème du bordelais relève de la gageure! Pourtant ils étaient là, assemblés pour notre plus grand plaisir… C’était il y a 6 ans.


Cette semaine, lorsqu’on me présenta le dernier millésime d’Ixsir Grande Réserve, le 2010, qui reprend ce même assemblage, les détails de cette dégustation me sont revenus à l’esprit comme si c’était hier.


Je me suis souvenu de cette robe foncée, d’un grenat impénétrable, du nez puissant et immédiat avec des arômes de cerises, de mûres, de bois de cèdre, d’épices douces et d’encens. C’est le nez d’un vin certes jeune, mais s’il manque à ce stade de complexité, la qualité du fruit et du bois est évidente.
Je me suis rappelé du raffinement en bouche, de  son attaque équilibrée, beaucoup d’amplitude mais sans débordements, toute en maitrise. C’est un vin bien concentré, solide et dense, avec de la matière et des tannins qui apportent à la fois finesse et poigne.


Enfin, je ne pouvais oublier la finale, intense et longue avec des épices plein la bouche, ce moment où 
Philippe Faure-Brac,  en reposant son verre, me dit sur le ton de l’aveu : « Cet assemblage hérétique, c’est celui que je préfère ! »

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