Thursday 13 March 2014

Oumsiyat 2007-2008


Wine of the Week: Chateau Oumsiyat 2007 and 2008

2007 or 2008? It wasn’t 9 AM yet when I walked into the Hangout’s wine cellar this morning to taste these two vintages of Château Oumsiyat. The two wines are conceived identically: same blend (50% Syrah and 50% Cabernet-Sauvignon); ageing in the same oak barrels for 12 months; same terroir with raisins coming mostly from West Beqaa; and vinification by the same winemaker, Joseph Bou Sleimane, in Mtein. The optimum conditions are thus fulfilled so that tasting reveals the vintage’s importance.
I opt for a blind tasting. The two wines are served in two identical decanters so that I can only rely on my senses, which are still as fresh as the morning. I take two large glasses and smell them beforehand, to make sure that no odor will obstruct my tasting.
I pour the wine and begin. The colors are very different: the tile-orange notes of the first contrast sharply with the bright scarlet red of the second: I thus immediately recognize the first as the 2007 vintage.
It is a comparative journey through time, where one recalls that the summer of 2007 was long and hot, that the rains were scarce and that grapes matured early, bursting with sugar and sun, almost toasted. On the contrary, 2008 had witnessed more rainfall and a relatively mild summer, which allowed the grapes to ripen slowly and be at their best. All this seemed crystal clear in the two glasses in front of me, and I finally realized to what extent the wine is a fruit of the earth; an authentic produce that cannot lie, that accurately reflects what nature gives.

Man has not invented a time machine yet; but he has at least created one that bottles time!


* Vin de la Semaine: Château Oumsiyat 2007 et 2008

2007 ou 2008? Il n’était pas encore 9h ce matin lorsque je suis rentré dans la cave du Hangout pour y découvrir ces deux millésimes du Château Oumsiyat. Deux vins identiques par leur conception : même assemblage (50% Syrah et 50% Cabernet-Sauvignon), même vieillissement en fûts de chêne pendant 12 mois, même terroir avec des raisins provenant essentiellement de la Bekaa Ouest et vinifiés par le même vigneron, Joseph Bou Sleimane à Mtein dans le Haut-Metn. Les meilleures conditions sont donc réunies pour que la dégustation puisse révéler l’effet du millésime.
J’opte alors pour une dégustation à l’aveugle. On me présente les deux vins dans deux carafes identiques pour que je ne puisse me fier qu’à mes sens alors encore vierges du matin. Je prends deux grands verres que je sens au préalable pour être sûr qu’aucune odeur ne vienne parasiter ma dégustation. 
Je verse le vin et me lance. Les couleurs sont très différentes, les notes tuilées virant sur l’orange du premier contrastent nettement avec les touches vives et écarlates du second, ce qui m’indique immédiatement que le premier est le 2007.
C’est un voyage comparatif dans le temps, où on se rappelle que 2007 a eu un été long et chaud, que les pluies étaient rares et que les raisins sont arrivés très tôt à maturité, gorgés de sucre et de soleil, presque grillés. En revanche, 2008 était marqué par davantage de précipitations et un été plutôt doux qui a permis aux grappes de mûrir lentement pour donner le meilleur d’elles-mêmes. Tout cela me semble limpide dans les deux verres devant moi, et je comprends combien le vin est un produit de la terre, authentique, qui ne ment pas et traduit fidèlement ce que la nature lui a donné.
On n’a peut-être pas inventé la machine à remonter le temps, mais au moins celle qui le met en bouteille !

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