Friday 25 October 2013

Nakad – Chateau des Coteaux 2005



Wine of the Week: Nakad – Chateau des Coteaux 2005 (rouge)

I remember the year 2005 perfectly well and, in particular, the month of September, mostly because I got married on the 17th! But also because a week before that, I was taking part to my first wine harvest with Georges and Jalal Nakad. 
They took me to a beautiful piece of land, at 1200 meters high, on the hillsides of the Anti-Lebanon Mountain, between Rashaya and Khirbet Rouha. The grapes were picked and carefully placed in small cages of 15kg, not more, to keep the grain intact. The raisins were so beautiful and promising that we could not help tasting a bit of each cage. We were already getting drunk on that delightful nectar.
One could tell the difference between Cabernet and Grenache, because the first is less sweet. Syrah was spicier than Merlot, and had an intense violet color. We could already guess how Jalal would build his wine, how he would assemble all these varieties.

Eight years later, I open a bottle of Château des Coteaux and taste again, with great emotion, that 2005 Summer. I see the bright eyes and the smiling faces of the two brothers, who already knew that they had all the components of a great vintage.

*Vin de la Semaine: Nakad – Chateau des Coteaux 2005 (rouge)

Je me souviens très bien de 2005, en particulier de septembre… Surtout parce que c’est la date de mon mariage, le 17 ! Mais aussi parce qu’une semaine avant, je faisais mes premières vendanges avec Georges et Jalal Nakad. 
Ils m’ont emmené sur une magnifique parcelle, perchée à 1200m sur les coteaux de l’Anti-Liban, entre Rashaya et Khirbet Rouha. Les raisins étaient cueillis et soigneusement déposés dans des cagettes de 15kg, pas plus, pour garder le grain intact. Les grappes étaient tellement belles et prometteuses qu’on ne pouvait s’empêcher de gouter à chaque cagette. On s’enivrait déjà d’un nectar qui nous ravissait la bouche.
On reconnaissait le Cabernet du Grenache, parce qu’il était moins sucré. On distinguait la Syrah du Merlot parce qu’elle était plus épicée et d’un violet intense. On pouvait déjà deviner comment Jalal allait construire son vin, comment il allait pouvoir assembler tout cela.
Huit ans plus tard, j’ouvre une bouteille de Château des Coteaux et je regoûte avec émotion à cet été 2005. Je revois le regard brillant et la mine souriante de ces deux frères, sûrs qu’ils tenaient là un grand millésime.

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