Saturday 27 July 2013

Massaya Blanc 2012



Wine of the Week : Massaya Blanc 2012 


The Art of Blending: a signature of the winemaker, his recipe to find the best combination of grape varieties and express his terroir. 
Just like colorists, Sami and Ramzi Ghosn master that Art. They make their wines as if they were creating a new color, they combine grapes that complete each other and create a palette of aromas faithfully echoing the nature of Bekaa wines... They are among the few who dare to use Obeidi: a white Lebanese grape variety that also colors their Arak, and gives structure and finesse to Levantine whites.
Sami and Ramzi love the Bekaa, especially at twilight (Massa - ya in Arabic), when the klein blue skies color the landscape… With their white wine, they create one of the most beautiful pieces of our Bekaa - an image of a soft blue moment of early evening, when wine is the shortest escape route...


* Vin de la Semaine: Massaya Blanc 2012

L’Art de l’Assemblage: la signature œnologique du vigneron, sa recette pour trouver la meilleure combinaison de cépages et exprimer ainsi son terroir.
Sami et Ramzi Ghosn maitrisent cet art à la manière de coloristes, ils construisent leurs vins comme on conçoit une couleur, en associant les cépages qui se complètent pour donner la palette aromatique la plus fidèle aux vins de la Bekaa. Ils font partie de ces rares vignerons à oser l’Obeidi, ce cépage blanc libanais qu’ils utilisent aussi dans leur arak, et qui donne aux blancs du Levant structure et finesse.

Sami et Ramzi aiment la Bekaa, particulièrement à l’heure du crépuscule (Massa – ya en arabe), au moment où le ciel donne au paysage sa lumière bleue Klein. Ils dressent ainsi avec leur blanc un des plus beaux tableaux de notre Bekaa, une image de ce doux moment bleu de début de soirée où le vin est le plus court chemin vers l’évasion.

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