Monday 9 December 2013

Chateau St-Thomas 2008 (Red)



Wine of the Week: Chateau St-Thomas 2008 (Red) 

Do you know what minerality is, in a wine? That taste of rock that reminds you of the soil, of stones, of the terroir? If you would like to know without having to suck a rock, just open a bottle of Chateau Saint-Thomas 2008!

Minerality is acidity, complexity and purity of the aromatic expression; it characterizes wines to which no one can stay indifferent. It provokes thought while giving pleasure.

For a red wine, minerality is a sign of elegance, of silky tannins, powerful black fruit and a long-lasting taste. For Saint-Thomas, it is a trademark, an identity—that of the Touma family rooted in the soil of the Bekaa , its home for more than a century, just as it is home to the rocks of the eastern slope of Mount Lebanon.

Jo Assaad Touma fetches what the roots of his vines draw from the Lebanese soil, pours it into your glass... and it just tastes so good!

*Vin de la Semaine: Chateau St-Thomas 2008 (Rouge) 

Savez-vous ce que c’est que la minéralité dans un vin? Ce goût de rocaille qui évoque le sol, la pierre, le terroir ? Si vous voulez le savoir et que vous n’avez pas envie de sucer un caillou, il vous suffit d’ouvrir une bouteille de Château St-Thomas 2008!
Qui dit minéralité dit belle acidité, complexité, pureté d’expression aromatique, parle d’un vin qui ne laisse pas indifférent, qui fait réfléchir autant qu’il donne du plaisir.
Pour un rouge, la minéralité c’est la marque de l’élégance, des tannins soyeux, des fruits noirs puissants, de la longueur en bouche. Pour St-Thomas, c’est une marque de fabrique, une identité, comme pour dire que la famille Touma est ancrée dans le terroir de la Bekaa, qu’elle est présente depuis plus d’un siècle tout comme les roches du versant Est du Mont Liban.

Jo Assaad Touma va chercher ce que les racines de ses vignes puisent dans la terre libanaise pour vous l’offrir dans votre verre, et c’est tout simplement bon !

Cheers! Salim. _ with Chateau St Thomas - Lebanon 

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