Friday 13 September 2013

Château Marsyas 2009 Rouge




Wine of the Week: Château Marsyas 2009 (Red)

Summer is ending, so is the vacation, and the harvest. The heat is fading away. The beaches are deserted, the schools are reopening their doors. The mountain air is getting chilly; it even rained in Beirut, a few days ago… 
It is a new beginning. Red wine is a now must, with stews, meat and poultry!

Marsyas comes to mind as an obvious choice. I remember the velvety tannins of merlot, its delicate aromas of undergrowth and black truffles; but also the menthol freshness of cabernet-sauvignon.
I taste it and feel the floral violet and peony notes of Syrah that further extend summer, and make a gentle transition between two seasons. Marsyas’ flute could even start to play the sweet sound of an Indian summer…



* Vin de la Semaine: Château Marsyas 2009 (Rouge)

Fin d’été, fin des vacances, fin des vendanges. La chaleur s’estompe, les plages sont abandonnées, les écoles reprennent. A la montagne il commence à faire frais, il a même plu cette semaine à Beyrouth. Ca y est, c’est la Rentrée ! Le Rouge est de rigueur, à nous les plats en sauce, les viandes et les volailles.

Marsyas me vient à l’esprit comme une nécessité. Je me souviens des tanins bien veloutés du merlot, de ses délicats arômes de sous-bois et de truffe noire, mais aussi de la fraîcheur mentholée du cabernet-sauvignon en bouche.

Je goute et me voila titillé par les notes florales de violette et de pivoine de la syrah, comme pour prolonger encore plus l’été ou faire une transition en douceur entre deux saisons. Et si la flûte de Marsyas se mettait à nous jouer la douce mélodie de l’été indien…

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